Bij het kiezen van een nieuwe steelpan zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden, vooral als je een inductiekookplaat hebt. Vaak zal een gewone steelpan niet werken op een inductiekookplaat, dat komt omdat deze teveel is aangetast door het gas of simpelweg niet inductie geschikt is. Dus het is belangrijk om een inductiegeschikte pan te kiezen. In dit artikel bespreken we waarom je een speciale steelpan nodig hebt voor inductie en welke factoren belangrijk zijn bij het kiezen van de juiste steelpan.

Welke Steelpan voor inductie

Wat is een inductiekookplaat?

Een inductiekookplaat werkt anders dan een traditionele kookplaat omdat het niet werkt met warmte die direct op de pan wordt toegepast. In plaats daarvan wordt de warmte opgewekt door een elektromagnetisch veld dat de pan verhit. Dit betekent dat de pan zelf de warmte opwekt, en niet de kookplaat.

Waarom heb je een speciale steelpan nodig voor inductie?

Omdat inductie werkt op basis van elektromagnetisme werken niet alle pannen op een inductiekookplaat. Om de hitte te geleiden moet de pan een magnetiseerbare bodem hebben zoals roestvrij staal of gietijzer. Andere materialen zoals aluminium, koper of glas, werken niet standaard op inductie, bij Cook and Pan hebben bijvoorbeeld alle aluminium pannen een inductie bodem waardoor het wel weer kan. Dus als je een inductiekookplaat hebt, moet je ervoor zorgen dat je inductiegeschikte pannen gebruikt.

Materialen van inductie steelpannen

Er zijn verschillende materialen die geschikt zijn voor inductie, waaronder roestvrij staal, gietijzer en geanodiseerd aluminium. Roestvrij staal is duurzaam en gemakkelijk te onderhouden en geleidt de warmte gelijkmatig. Gietijzer is ook een goede keuze voor inductie omdat het de warmte goed vasthoudt en verdeelt. Geanodiseerd aluminium is lichtgewicht en warmtegeleidend maar het is niet zo duurzaam als roestvrij staal of gietijzer. Daarentegen is aluminium vaak vriendelijker geprijsd. Bij Cook and Pan werken we met verdikt aluminium waardoor de levensduur aanzienlijk verlengt wordt.

De juiste grootte en vorm kiezen

Bij het kiezen van een steelpan voor inductie, is de grootte en vorm belangrijk. Als je een kleinere kookplaat hebt wil je misschien een kleinere pan kiezen om ervoor te zorgen dat het goed past en niet teveel ruimte in beslag neemt. Als je daarentegen een grotere kookplaat hebt kun je een grotere pan kiezen. Daarnaast is het belangrijk om te bedenken welke type gerechten je wilt bereiden in de pan. Als je bijvoorbeeld vaak pasta maakt, wil je een pan met hoge randen, terwijl een koekenpan juist een platte bodem heeft en ideaal is voor het bakken van pannenkoeken.

Bodemdikte en -materiaal

De bodemdikte en het -materiaal van een inductiegeschikte steelpan zijn ook belangrijk. Over het algemeen geldt dat een dikkere bodem beter werkt op inductie omdat het meer warmte vasthoudt en gelijkmatiger verdeelt. Daarnaast moet het materiaal van de bodem magnetiseerbaar zijn om de warmte te kunnen genereren. Roestvrij staal, gietijzer en geanodiseerd aluminium hebben allemaal een magnetiseerbare bodem en zijn daarom geschikt voor inductie.

 

Handvatten en deksels

Ook moet je letten op de handvatten en deksels. Handvatten van roestvrij staal of gietijzer zijn duurzaam en veilig om te gebruiken op inductie, terwijl goedkope plastic handvatten kunnen smelten door de hitte. Bakelite is een goed alternatief dat niet warm wordt tijdens het koken, en ook niet smelt. Daarnaast moet het deksel goed passen en stevig vastzitten om ervoor te zorgen dat de warmte binnen de pan blijft en het voedsel gelijkmatig wordt verwarmd.

Prijzen van inductiegeschikte steelpannen

De prijzen van inductiegeschikte steelpannen variëren afhankelijk van het materiaal, de grootte en de kwaliteit van de pan. Over het algemeen zijn pannen van roestvrij staal duurder dan pannen van gietijzer of geanodiseerd aluminium. Echter, het is belangrijk om te investeren in een goede kwaliteit pan die lang meegaat en veilig is om te gebruiken op inductie. Bij Cook and Pan kan je kiezen uit verschillende steelpannen zodat er altijd de perfecte voor jou tussen zit.

Onderhoud van inductie geschikte steelpannen

Om ervoor te zorgen dat je inductiegeschikte steelpannen lang meegaan is het belangrijk om ze goed te onderhouden. Zorg ervoor dat je de pan na elk gebruik schoonmaakt en droogt om roest en vlekken te voorkomen. Als er voedsel is verbrand in de pan, kun je deze het beste weken in heet water met een mild reinigingsmiddel voordat je hem schoonmaakt. Gebruik geen schuurmiddelen of harde borstels om de pan schoon te maken, omdat dit de bodem kan beschadigen. Of gewoon een inductie steelpan kiezen met een keramische antiaanbaklaag, dan is aanbakken verleden tijd.

Conclusie

Het kiezen van de juiste inductiegeschikte steelpan is belangrijk om ervoor te zorgen dat je veilig en efficiënt kunt koken op een inductiekookplaat. Door te letten op factoren zoals materiaal, grootte, vorm, bodemdikte en -materiaal, handvatten en deksels, kun je de perfecte pan kiezen die bij jouw behoeften past. Het is belangrijk om te investeren in een kwalitatieve pan die lang meegaat en veilig is om te gebruiken op inductie. Het onderhoud van de pan is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat hij zijn kwaliteit behoudt en lang meegaat. Bekijk daarom zeker ons assortiment met prachtige en kwalitatieve inductie pannen! We hebben precies wat jouw inductie kookplaat nodig heeft. Cook and Pan staat voor je klaar! Bekijk hier onze steelpannen voor inductie!

×