Keramische pannen zijn momenteel populairder dan ooit tevoren! Wie kan immers de levendige kleuren, prachtige ontwerpen en de belofte om afscheid te nemen van hardnekkige voedselvlekken die eeuwig leken te duren om schoon te maken weerstaan?

Niet te vergeten hoe het nieuws over hoe pannen voorzien van PFAS en Teflon de wereld in rep en roer bracht met giftige bijkomstigheden. De wereld is nu gewoon meer bewust van hun keuze in kookgerei. En dat is een prachtige ontwikkeling voor gezonder koken en leven.

Nu zoekt iedereen natuurlijk naar veiligere, niet-giftige alternatieven voor traditioneel anti-aanbak pannen. En daar komen de keramische pannen om de hoek kijken, het gezonde en beter presterende alternatief! Betreed de wereld van keramische pannen, een goed voorbeeld van pannen en potten dat snel aan populariteit heeft gewonnen bij gezondheidsbewuste thuiskoks en fijnproevers.

Keramische kookpotten

Wat is een keramische antiaanbaklaag?

Een keramische antiaanbaklaag is een gladde structuur dat in laagjes wordt aangebracht in een pan of pot. Het voordeel van de keramische antiaanbaklaag is dat deze 100% gezond is. In tegenstelling tot andere antiaanbaklagen die bijvoorbeeld PFAS, PFTE, PFOA of Teflon bevatten. De keramische antiaanbaklaag bestaat namelijk uit keramiek, een gezond en natuurlijk product dat extreem glad is, wat zorgt voor zijn fantastische antiaanbak functies, maar ook tegen extreme hitte kan. Ideaal voor gebruik in de oven of koken op een wat hogere temperatuur dus.

 

De Voordelen van keramische pannen op een rijtje:

Keramische pan voordeel

Disclaimer: de volgende voordelen zijn gebaseerd op de keramische pannen van het merk BY C&P van Cook and Pan.

 

  • Duurzaamheid en jarenlang kookplezier
    De sterke vorm en structuur van de pannen in combinatie met de beschermende keramische laag zorgt voor een robuust oppervlak dat bestand is tegen slijtage en krassen. Dit resulteert in pannen die lang meegaan en bestand zijn tegen de uitdagingen van dagelijks koken.

  • Snelle en gelijkmatige warmteverhitting 
    Het gebruik van hoogwaardige metalen kernen in de keramische pannen zorgt voor een gelijkmatige verdeling van warmte tijdens het kookproces. Deze gelijkmatige verhitting voorkomt hotspots en zorgt voor een consistente bereiding van jouw gerechten. Hierdoor behouden gerechten hun smaak en textuur, wat resulteert in perfecte maaltijden voor vrienden en familie. Bijkomend voordeel is dat de pannen sneller verwarmen en je gerecht tot 30% sneller klaar is. Dit zorgt niet alleen voor een tijdbesparing, maar maakt de pannen ook tot 30% energiezuiniger.

  • Koken zonder PFAS
    Een van de meest overtuigende voordelen van keramisch pannen is de gezonde kookervaring die ze bieden. In vergelijking met andere anti-aanbakpannen zijn keramische pannen vrij van schadelijke chemicaliën zoals PFAS, Teflon, PFOA en PTFE. Dit betekent dat jouw maaltijden vrij zijn van schadelijke stoffen, waardoor je met een gerust hart gezonde en voedzame gerechten kunt bereiden.

  • Eenvoudig onderhoud en reiniging
    Dankzij de gladde keramische laag zijn keramische pannen eenvoudig te reinigen en te onderhouden. Voedselresten hechten zich niet gemakkelijk aan het oppervlak, waardoor je ze moeiteloos kunt schoonmaken met een milde zeep en warm water. Met minimale inspanning behouden deze pannen hun glanzende uiterlijk en blijven ze er als nieuw uitzien, zelfs na herhaaldelijk gebruik. Ook kan je, na het bereiden van jouw favoriete gerecht, de pannen gewoon in de vaatwasser doen. Toch raden wij ten aller tijden handwas aan zodat je het meeste uit de pannen kan halen.

  • Stijlvol en elegant ontwerp
    Behalve de functionele voordelen voegen keramische pannen een vleugje stijl toe aan elke keuken. Zeker met de designs van de BY C&P pannen, deze zijn ontworpen door Nederlandse ontwerpers. Met hun strakke afwerking en beschikbare prachtige kleuren, kunnen deze pannen de uitstraling van jouw keuken en eettafel verbeteren. Of het nu gaat om een professionele keukenomgeving of een gezellige thuiskeuken, keramische pannen passen perfect bij elke keukenstijl en voegen een vleugje elegantie toe aan de kookruimte

Keramische pannenset voordeel

De Nadelen van Keramische pannen:

  • Het is krasbestendig, maar hou scherpe voorwerpen toch weg
    Hier wordt het een beetje ingewikkeld. Hoogwaardig keramisch kookgerei zoals dat van ons bij Cook and Pan (hey, we zijn behoorlijk trots op ons kookgerei!) is ongelooflijk duurzaam en bestand tegen krassen. Ook al zeggen we dat het krasbestendig is, het is niet krab- en snij bestendig, dus NIET krabben met staalwol of hard snijden met metalen messen ect!

    Dit betekent in feite dat het niet snel krast wanneer je hardnekkige vlekken moet schrobben of wanneer je er direct van serveert met een metalen opscheplepel. Ja, metalen gebruiksvoorwerpen zoals opscheplepels en pollepels zijn veilig te gebruiken. Sla alsjeblieft alleen de messen en scherpe voorwerpen in het algemeen over, uit liefde voor je keramische pannen en potten met antiaanbaklaag.

  • Vermijd groot verschil in hitte
    Herken je dat je soms gewoon snel je pannen wilt afwassen, maar ongeduldig wordt omdat ze nog heet zijn en ze toch onder koud water laat lopen? Dat wil je liever vermijden met keramisch kookgerei. Blootstelling aan plotselinge temperatuurwisselingen kan ertoe leiden dat de keramische pannen te snel uitzet en/of krimpt. Dit kan potentieel leiden tot een lichte kromtrekking. Dat wordt een thermische schok genoemd. Nou zijn onze pannen uitgevoerd met een verdikte bodem, waardoor de kans op krom trekken klein wordt, andere merken hebben dit vaak niet waardoor een plotseling verschil in hitte kan leiden tot kromtrekken.

    Wat je kunt doen, is hete keramische pannen laten afkoelen voordat je ze in de gootsteen wast. Dit elimineert effectief blootstelling aan plotselinge temperatuurveranderingen, waardoor de keramische pannen veilig en intact blijven.

    Maar het geldt ook andersom: verwarm het niet te snel. De keramische pan warmt zeer snel op. Als je de pan op het fornuis plaatst, verhit deze dan niet direct tot het maximum. De pan is koud, en hem direct op maximale temperatuur verwarmen is onnodig. Begin met half vermogen en verhoog dit geleidelijk indien nodig. Zet het nooit in één keer te hoog, want ook dit kan mogelijk leiden tot kromtrekken. Nogmaals: bij Cook and Pan gebruiken we verdikte bodems, wat de kans hierop minimaliseert. Maar andere merken hebben dit niet altijd. Houd hier dus rekening mee.

  • Een keer in zoveel tijd is oliën fijn
    Keramische pannen hebben logischerwijs een keramische antiaanbaklaag. Dit hoeft in de regel niet per se onderhoud te hebben, maar toch is het fijn, als je wilt dat de pan door de jaren heen optimaal blijft presteren. Als je merkt dat de antiaanbaklaag na verloop van tijd minder efficiënt wordt, is het raadzaam om deze te seasonen of in te oliën. Gelukkig is dit geen big deal en makkelijk te doen. Plaats de keramische pan of pot ongeveer 30 seconden op laag vermogen, voeg vervolgens één theelepel plantaardige olie toe. Wrijf/scrub dit vervolgens uit door de pan met een keukenrol. That’s it! Je pannen zijn weer klaar om gebruik te worden. Er is niet een specifieke tijdlijn in wanneer je dit moet doen, je merkt vanzelf wanneer het nodig is. Vaak 2 keer per jaar voldoende. Afhankelijk van gebruik.

Gebruik geen scherpe of puntige keukentools

Hoewel keramisch kookgerei krasbestendig is, kunnen ze nog steeds beschadigd worden door scherpe en puntige voorwerpen. Vooral staalwol en
metalen gebruiksvoorwerpen zoals die metalen geperforeerde spatel en metalen spatel die de meeste huishoudens hebben.
Om nog maar te zwijgen van de verschrikking wanneer we horen dat mensen vlees rechtstreeks op hun antiaanbak keramische pan snijden!

Ja, dit zijn zekere manieren om keramisch kookgerei tot het
punt van geen terugkeer te krassen. Houd daarom scherpe en puntige voorwerpen uit de buurt en gebruik zachte gebruiksvoorwerpen zoals houten, siliconen en nylon gereedschap. Wat betreft welke beter is, laten we er even kort naar kijken:

  • Siliconen Keukengerei: Ze zijn zacht, flexibel en hittebestendig, waardoor ze de perfecte metgezel zijn voor keramisch kookgerei.
    Siliconen keukengerei krast niet op je antiaanbaklaag en is niet-poreus, waardoor het langer meegaat dan andere gebruiksvoorwerpen.
    Een extra pluspunt is dat het vaak verkrijgbaar is in prachtige designs, zodat ze goed passen bij je keramische potten en pannen.
  • Houten Keukengerei: Een keukenklassieker. Houten
    keukengerei is zacht voor het oppervlak met een doorgaans zachte structuur, waardoor het de keramische coating niet krast of beschadigt. Houten keukengerei is echter poreus en kan op de lange termijn vloeistoffen en bacteriën
    absorberen, het is dus aan te raden om ze goed te reinigen na gebruik.
  • Nylon Keukengerei: Nylon keukengerei is een andere goede keuze voor keramisch kookgerei, omdat ze zacht zijn voor kookgerei. Je kunt nylon keukengerei ook in de vaatwasser reinigen. Het enige nadeel is de gevoeligheid voor hitte, waardoor ze kunnen smelten wanneer ze te lang aan hitte worden blootgesteld, in praktijk moet je het wel heel bond maken mocht dit gebeuren.

Vergeet daarom niet om bij je keramische pannen, het juiste
keuken gerei mee te bestellen, zoals onze BY C&P 5-delige spatelset:

Zijn keramische pannen geschikt voor jouw kookavontuur?

Keramisch kookgerei heeft zeker zijn voor- en nadelen. Net als de meeste dingen in het leven is het niet 100% perfect, maar het komt dicht bij perfectie voor de meeste. Of het al dan niet bij je past, hangt af van je levensstijl en behoeften.

Gezondheidsbewuste thuiskoks die kookt voor het gezin, enthousiaste gastheren en -vrouwen, designliefhebbers of alles daar tussen in zullen aangenaam verrast zijn door de antiaanbaklaag, PFAS-vrije en functionele schoonheid van keramisch kookgerei.

Degenen die genieten van koken op hoge temperaturen en op zoek zijn naar erfstukstukken die meerdere malen kunnen vallen en zwaar in gewicht en kwaliteit zijn of om aan de volgende generatie te kunnen worden
doorgegeven, kunnen echter andere soorten kookgerei overwegen, zoals gietijzer of roestvrij staal.

Uiteindelijk, als het gaat om het kiezen van het juiste
kookgerei voor je huis en keuken, is het belangrijk om de voor- en nadelen af
te wegen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen voor je volgende
essentiële stuk voor thuis.

Als je geïnteresseerd bent in wat keramisch kookgerei te
bieden heeft, bekijk dan zeker het assortiment prachtig vervaardigd, PFAS-vrij en hittebestendig keramisch kookgerei van Cook and Pan. Van de dagelijkse klassieke koekenpannen tot onze best verkochte pannensets die glazen deksels bevatten, is er zeker voor ieder wat wils en een mooie kleur voor elk huis. Laat je keuken en gerechten stralen.

Cook and Pan

Looks Good, Cooks Good!

×