Ben je op zoek naar de een koekenpan voor inductie, maar ben jij je aan het oriënteren over welke koekenpan voor inductie je nodig hebt? Dan zit je hier goed, in deze uitgebreide koopgids zullen we je alle voor- en nadelen uitleggen van verschillende koekenpannen voor inductie. Ook zullen we een eindconclusie trekken met de daarin het antwoord op welke koekenpan voor inductie je moet kiezen. We zullen je alles vertellen over jouw nieuwe koekenpan!

welke koekenpan voor inductie

Inductie koekenpan Jazz van Cook and Pan

Hoe werkt een inductie kookplaat?

Laten we beginnen bij het begin, hoe werkt een inductie kookplaat? Inductie kookplaten werken dankzij een elektromagnetische straling. Ze zijn dus magnetiserend. De elektromagnetische straling verhit alleen de pan en niet de omgeving. Het is dus een stuk veiliger dan koken op bijvoorbeeld gas. Hierdoor is het wel belangrijk dat jouw pannen ook magnetisch zijn, anders zal jouw nieuwe koekenpan niet verwarmen.

Welke factoren zijn belangrijk bij het kiezen voor een nieuwe koekenpan op inductie?

Bij het kiezen van een koekenpan voor inductie zijn er meerdere factoren belangrijk. Houd rekening met het materiaal, de bodem van de pan, de maat en de kwaliteit.

Materiaal

Materiaal speelt een grote rol bij het kiezen van jouw nieuwe pan voor inductie. Het is belangrijk om te kiezen voor een magnetisch materiaal, anders werkt deze niet op de inductie kookplaat. Pannen die magnetiserend zijn: gietijzer, RVS, geëmailleerd staal, aluminium en koper. Pannen die je beter kan mijden zijn pannen van glas of een ander niet magnetiserend materiaal.

Bodem van de pan

Een inductie pan moet een vlakke en dikke bodem hebben. Hierdoor wordt de warmte gelijkmatig verdeeld in de pan. Hoe dikker de bodem, hoe beter de kwaliteit. Bij Cook and Pan zijn bijvoorbeeld alle bodems extreem dik waardoor de uiterst geschikt zijn voor inductie koken. Heb je een pan met een bolle (krom getrokken) bodem, of een te dunne bodem? Deze zijn helaas niet geschikt voor inductie koken.

De grootte van de pan

De grootte van de pan is ook belangrijk. Controleer of de pan past op jouw inductie kookzone. Een pan die te klein is, zal niet goed werken op een inductiekookplaat. Bijvoorbeeld: zet geen inductie steelpan op een kookzone die 2x zo groot is. Andersom ook: een te grote pan werkt niet soepel op een kleine kookzone van de inductieplaat.

De kwaliteit van jouw pan

De kwaliteit is zeker belangrijk als het om pannen gaat. Je wilt liever wat meer uitgeven om verzekerd te zijn van goede kwaliteit. Hiermee bereik je de beste kookprestaties, is fijner in gebruik en gaat langer mee. Je moet je pannen zijn als investering waar je lang mee kan gaan. Als een pan een paar tientjes kost, kan je het beter vermijden. Deze zal in de meeste gevallen een aantal maanden meegaan.

De juiste antiaanbaklaag voor jouw pan

Naast het materiaal en de bodem van de pan, is ook de antiaanbaklaag belangrijk bij het kiezen van inductiekookgerei. 70% van alle huishoudens kookt nog in een pan voorzien van een antiaanbaklaag met PFAS, dit is een chemische stof die kan vrijkomen tijdens het bakken. Kies daarom voor de veilige optie: de keramische antiaanbaklaag. Een keramische antiaanbaklaag is een uitstekende optie voor mensen die gezonder willen koken omdat er minder olie of boter nodig is bij het koken en de ingrediënten niet aan de pan blijven plakken. De antiaanbaklaag bestaat in feite uit keramiek. Dit is zo glad dat geen voedsel blijft vastplakken in de pan.

De keramische antiaanbaklaag is duurzaam en bestand tegen krassen en slijtage, waardoor de pan langer meegaat. Bovendien is het gemakkelijk schoon te maken, wat het kookproces nog aangenamer maakt. 

Conclusie:

Het is belangrijk om het juiste inductiekookgerei te kiezen om de beste resultaten te behalen bij het koken op een inductiekookplaat. Hiermee houd je rekening met het magnetiserende materiaal, bodem van de pan, grootte, kwaliteit en veilige antiaanbaklaag.

Door te kiezen voor een van de pannen van Cook and Pan weet je zeker dat je hoogwaardig pannen voor inductie in huis haalt, je kan kiezen uit alle materialen en opties die je verlangt. Geniet optimaal van jouw inductie pannen en de heerlijke gerechten die je ermee kunt bereiden.

×