Aardappels staan waarschijnlijk bekend als Nederlands meest gegeten gerecht. En dat is niet gek, we eten en verbouwen het al eeuwen. Door de tijden zijn er veel nieuwe gerechten ontstaan en kan je aardappelen op verschillende manieren bereiden. Je kan aardappels koken en aardappels bakken maar wat al helemaal hip is tegenwoordig: aardappels koken in de airfryer. We gaan ze allemaal kort bespreken zodat jij het lekkerste aardappel gerecht kan voorbereiden!

 

Hoe lang aardappels koken?

Vaak krijgen wij de vraag: ‘aardappels koken, hoelang?’ Dit is afhankelijk van de grootte van de aardappels. Gemiddeld kook je aardappels met schil of zonder schil zo’n 12 tot 15 minuten op het fornuis of 6 tot 8 minuten in de magnetron. Zie onderstaande afbeelding om te zien welke grootte hoelang moet koken op het fornuis. Twijfel je of de aardappels gaar zijn? Prik met een vork in het middel van de aardappel, is het midden goed door te prikken? Dan is de aardappel goed. Als het nog hard is van binnen dan kan je het beste even blijven koken. Als de aardappels goed zijn kan je ze een kwartiertje laten afkoelen in koud water en daarna serveren. 

 Hoelang aardappels koken aardappels koken en bakken

Tip van de chef: Kook je met grote aardappels en wil je het proces versnellen? Snijdt dan simpelweg de grote aardappel doormidden heen. Zo wordt de aardappel eerder gaar en scheelt dit je tijd.

 

Hoeveel zout bij aardappels koken?

Er worden verschillende hoeveelheden zout gebruikt, ieder persoon heeft hierin zijn eigen smaak. De standaard is ongeveer 2 eetlepels zout.

 

Hoe lang moet je aardappels koken voor puree?

Baby aardappels

Kleine aardappels

Gemiddelde aardappels

Grote aardappels

Extra grote aardappels

2,5 cm

5 cm

7,5 cm

10 cm

15 cm

12 min.

15 min.

20 min.

25 min.

30 min.

 

De kooktijden hierboven zijn geschikt voor aardappelpuree, aardappelsalade en andere gerechten. Houd wel rekening met wat afkoeltijd na het koken bij het maken van aardappelsalade voor de beste textuur (het gebruik van een ijsbad versnelt dit afkoelproces).

Hoe weet je of aardappelen gaar zijn? Steek gewoon een vork in het midden van de aardappel. Het midden moet mals zijn en de textuur hebben van een rijpe peer, of stevig maar niet papperig.

 

Aardappels koken en bakken

Wil je knapperige gebakte aardappels maken? Goede keuze! Vaak krijgen wij de vraag of je hiervoor eerst de aardappels moet koken in water, maar dit is niet nodig. 

 • Snijdt de aardappel ongeveer in plakjes van 0,5 cm.
 • Verhit de koekenpan tot gemiddeld/hoog vuur samen met boter en plaats de aardappelplakjes in de koekenpan.
 • Bak de aardappels zo’n 10 tot 12 minuten en draai ze regelmatig om zodat ze niet verbranden.
 • Bestrooi ze met wat kruiden en eetsmakelijk!

 Opzoek naar een goede koekenpan om in te bakken? Bekijk onze populaire (inductie) koekenpannen dan zeker!

Aardappels met schil koken  

Aardappels met schil bakken is echt een genot! Niet alleen qua smaak – het is ook eenvoudig te bereiden. Aardappels met schil zijn van binnen heerlijk mals en buitenaf knapperig!

 • Verwarm de oven voor op 220 graden en plaats bakpapier op de bakplaat.
 • Was de aardappels en droog ze af met keukenpapier.

 • Snijd de aardappelen in stukken van 3 tot 4 cm
 • Besprenkel de aardappelstukjes met olijfolie.
 • Leg de aardappelstukjes in een enkele laag op de bakplaat.
 • Zet de aardappels in de oven en bak ze 45 minuten, of tot ze gaar en goudbruin zijn.
 • Haal de geroosterde aardappelen met schil uit de oven en bestrooi ze met zout en peper naar smaak.

 

Aardappels koken Airfryer

Aardappels koken in de Airfryer is super gemakkelijk en overheerlijk! Het kost zo’n 25 minuten van je tijd.  

 • Plaats de aardappels in de Airfryer, zet de Airfryer op 10 minuten en 200 graden
 • Na 10 minuten: schud de aardappels goed door elkaar in de Airfryer en zet de Airfryer op 8 – 10 minuten op 200 graden totdat ze goudbruin zijn.

 

Tip van de chef: Wil je extra resultaat? Voordat je de aardappels in de Airfryer doet plaatst je ze in een kom. Besprenkel de aardappels met olie, knoflookpoeder, Italiaanse kruiden en breng op smaak met zout en peper. Plaats nu alle ingrediënten in de Airfryer volgens de bovenste stappen. Zodra de aardappels perfect eruit zijn gekomen knijp je wat citroensap uit en besprek je de aardappels met peterselie. Garanties voor optimale smaaksensatie.

Leuke feitjes over hoe lang moeten aardappels koken: 

Hoe lang moeten aardappels koken? Het koken van aardappels is een eenvoudig proces, maar je hebt wel de juiste pannen nodig. Cook and Pan biedt kookpotten van hoge kwaliteit die ideaal zijn om aardappels te koken. Maar hoe lang moeten aardappels precies koken? Dit hangt af van verschillende factoren, zoals je inmiddels weet zijn dat de grootte en het soort aardappel. Hier zijn 3 leuke feiten over het koken van aardappels:

1. De meeste aardappels kunnen binnen 20-25 minuten worden gekookt.

2. Het koken van aardappels in schil gaat het snelst.

3. Aardappels kunnen ook in de oven worden gebakken.

Hoe lang moeten aardappels koken? Als je kookpotten van Cook and Pan gebruikt, kun je er zeker van zijn dat je aardappels binnen 15-20 minuten klaar zijn, dit komt omdat de hittegeleiding van onze pannen sneller zijn dan van andere pannen. Hierdoor duurt het koken minder lang en bespaar je energie. Let er wel op dat je de juiste grootte en soort aardappel kiest, zodat je de juiste kooktijd hebt. Als je kleine aardappels kiest, kunnen je aardappels binnen 10 minuten klaar zijn. Grotere aardappels kunnen dus een stuk langer duren. Hoe lang moeten aardappels koken? Als je de juiste pannen gebruikt, kun je er zeker van zijn dat je aardappels binnen 15-20 minuten klaar zijn. Cook and Pan biedt kookpotten van hoge kwaliteit die ideaal zijn om aardappels te koken. Kook je aardappels met Cook and Pan voor het beste resultaat.

×