Stalen pan inbranden? Dat klinkt heel ingewikkeld maar valt ontzettend mee! Cook and Pan legt je in 5 simpele stappen uit hoe je een (carbonstalen) pan kan inbranden.

Een nieuwe wok inbranden - Wie het kleine niet eert

 

Waarom moet je eigenlijk een stalen pan inbranden? Inbranden noemen ze ook wel seosoning. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat jouw gerecht blijft plakken aan het metaal. Je creëert zo eigenlijk een anti aanbak laag. Ook bak je gemakkelijker als bijvoorbeeld jouw wokpan of koekenpan is ingebrand.

 

Bij Cook and Pan hebben wij verschillende soorten stalen pannen, het inbranden werkt in principe altijd op dezelfde manier:

  1. Zodra je de pan hebt ontvangen raden wij je aan om deze met warm water even goed af te nemen. Bijvoorbeeld met de zachte kant van een schuurspons. Op sommige pannen zit namelijk een beschermd laagje van (bijen) wax die de pan beschermd heeft tegen allerlei stoffen op de heen weg naar jou. Droog de plaatstalen pan daarna goed af.
  2. Daarna kies je de juiste soort olie, dit is enorm belangrijk! Het is van belang dat je een goede en neutrale olie kiest die hoge temperaturen kan bereiken, dit is vereist bij inbranden. Wij gebruiken altijd kokosnoot olie maar je kan ook zonnebloemolie, lijnzaadolie, koolzaadolie of arachide olie gebruiken. Let op: gebruik absoluut geen olijfolie, olijfolie kan je het best bij koude gerechten gebruiken en dus niet met inbranden waar hoge temperaturen wordt bereikt.
  3. Verwarm de pan, doe er circa een eetlepel aan de gewenste olie in en laat het goed verhitten. De olie gaat na een tijdje walmen/dampen. Giet de olie in een andere pan en zet het vuur uit. De overgehevelde olie kan je straks weer gebruiken. Laat de pan even goed afkoelen. Je hebt nu 1 laag gebrand!
  4. Zet vervolgens het vuur weer aan en laat de hitte in de pan, voeg de overgehevelde olie wederom toe, mocht je vinden dat er te weinig olie in zit kan je dit bijvullen met ‘nieuwe’ olie. Doe het hele proces van Stap 3 opnieuw totdat je de pan 3 lagen gebrand hebt.
  5. Klaar? Droog de pan goed af met water. Gebruik nooit zeep en doe de pan niet in de vaatwasser, hierdoor verlies je jouw beschermende laag.

 

3 laags branden is zeker voldoende om een lekkere biefstuk op te bakken, na verloop van gebruik wordt de anti aanbak laag beter en beter. Uiteindelijk kan je er ook gerust de lekkerste pannenkoeken mee bakken. Schrik niet dat de eerst zilver kleurige pan bruin of zwart aanslaat! Dit is geheel normaal en hoort echt bij een stalen pan. Hoe zwarter de pan hoe beter eigenlijk, dit geeft namelijk de kwaliteit van jouw anti aanbak laag weer en de kwaliteit van jouw gerechten, het kookt namelijk makkelijker en beter.

 

Verder willen we je nog als tip meegeven dat je bij voorkeur zo min mogelijk zure gerechten bereidt in de stalen pan. Zure producten tasten namelijk de baklaag aan en hierdoor kan het zijn dat je de pan wederom opnieuw moet gaan inbranden, ook na lang gebruik van de pan. Pas dus op met zuurhoudende gerechten waar bijvoorbeeld tomaat, citroen of azijn in zit. Hoe beter jij de pannen onderhoudt hoe langer ze meegaan. 

 

Bekijk gerust ons brede assortiment aan plaatstalen pannen. Mocht je nog vragen hebben over het inbranden of onderhouden van jouw pan? Mail dan gerust naar info@cookandpan.nl of vul ons contact formulier in.

Wij adviseren je graag, ook als de pan niet bij ons is aangeschaft!

 

Team Cook and Pan

 

 

×