Je bent dus klaar om je keuken uit te rusten met de juiste pannen. Waar moet je beginnen?

Je kunt duizenden euro’s uitgeven aan de beste pannen en potten ter wereld, en wij kunnen het weten want, we hebben in ons leven daadwerkelijk die bedragen uitgegeven aan pannen. Een paar van ons hebben in keukens gewerkt met de duurste pannen die je kan indenken, koperen pannen met speciale afwerkingen, noem het maar op. Maar we hebben ook met eenvoudige aluminium pannen gewerkt. Je zult versteld staan hoe klein het verschil is tussen de duurste van het duurste, en de mid-klasse pannen. Sommige goedkopere pannen presteren zelfs beter dan de duurdere.

Wij hebben een lijst gemaakt met dé kookpannen die je nodig hebt in jouw keuken! Een goede kok geeft zijn gereedschap nooit de schuld, maar als jij je keuken hiermee uitrust, is er geen enkel excuus meer over.

Een koekenpan 28 cm van Carbonstaal

Wanneer je graag kookt met flinke hitte, dan is de carbonstalen koekenpan perfect. Hij kan met gemak tegen intense warmte en blijft deze ook lang vasthouden. Hij blinkt uit in kip, vis en andere soorten vlees braden. Maar ook spek krokant bakken, appeltaarten, maïsbrood een goudbruine korst geven, steaks dichtschroeien én er super goed uit zien! Deze koekenpan is een echte allrounder in de keuken die – na eenmaal gebruikt – onmisbaar is!

In tegenstelling tot wat veel mensen zeggen, is de verzorging van een carbonstalen pan niet zo moeilijk. Neem bijvoorbeeld onze favoriet: de carbonstalen Jazz pannen. Deze worden al ingebrand bezorgd bij je, je hoeft ze dus niet nogmaals in te branden. Verder dien je ze af en toe even af te nemen met een doekje en hij is weer ready to go. Het mooie is dat de natuurlijke antiaanbaklaag van de carbonstalen pan Jazz na gebruik alsmaar beter wordt. Je gerechten krijgen hierdoor ook steeds meer karakter. En daar zul je zeker (nog meer) complimenten mee vangen!

De beste keuze en betaalbaar: We hebben het er net al even over gehad: de voorgekruide carbonstalen pannen uit de Jazz collectie. Ze zijn pre-seasoned zodat je ze zelf niet meer hoeft in te branden. Op dag 1 kan je al gebruik maken van zijn echte antikleef kwaliteiten. En als je een traditionele gietijzeren pan te zwaar vindt, is de carbonstalen pan het beste alternatief!

Bekijk hier alle koekenpannen

Koekenpannen set zwart carbonstaal

Een koekenpan 28 cm met antiaanbaklaag

Oké, als je carbonstalen pan perfect is gekruid, zou hij volledig anti-aanbak moeten zijn. Maar voor de rest van ons is een koekenpan met keramische antiaanbaklaag een handig hulpmiddel om bij de hand te hebben voor gegarandeerde topresultaten met omeletten, pannenkoeken, aardappeltjes en dergelijke - dingen waarvan je niet wilt dat ze vast blijven koeken en aanbranden in de koekenpan.

In tegenstelling tot carbonstalen koekenpannen is een pan met keramische antiaanbaklaag niet geschikt voor extreme hitte. Kijk ook uit voor antiaanbaklagen die de stoffen PFAS en Teflon bevatten, deze kunnen namelijk schadelijk zijn. De stoffen kunnen afbreken en in jouw gerechten belanden! Daarom bieden wij bij Cook and Pan alleen Telfon en PFAS-vrije pannen aan! Je kookt altijd gezond met Cook and Pan. Kook tot maximaal 70% van het vermogen van jouw fornuis en het komt helemaal goed – wat voor 90% van de gerechten meer dan voldoende is. Alles wat je zoekt is een pan die de warmte gelijkmatig verdeelt en weinig weegt, dat betekent dat aluminium het ideale materiaal is. Een goede antiaanbak pan kan ook in de vaatwasser zodat jij je gezellig kan natafelen en niet hoeft te discussiëren over de afwas. 

En we weten allemaal dat je geen metalen keukengerei mag gebruiken op een gewone anti-aanbaklaag, toch?

De beste keuze: De Rocco koekenpannen zijn geniaal voor in de keuken! Met een 9-laags anti aanbaklaag is dit tot 3x dikker dan een traditionele koekenpan met anti aanbaklaag, Verder is de anti aanbaklaag versterkt met 24-karaats diamant om zo een lange levensduur te kunnen garanderen. De pan is geschikt voor alle warmtebronnen waaronder inductie koken. Een absolute topper die je nodig hebt voor in de keuken.

Bekijk alle koekenpannen

Koekenpannen set inductie Rocco

 

Een steelpan 18 cm

De steelpan heeft vast geen introductie meer nodig, iedereen is bekend met steelpannen en weet waarvoor het gebruikt wordt. Alleen welke afmeting je nodig hebt is voor sommigen nog een vraag. De 18 cm steelpan is nét groot genoeg om soep op te warmen voor 3 personen. Ook past er een fles wijn in. En natuurlijk, je kookt er heerlijke eieren in voor jouw favoriete ontbijtje.

De beste keuze: Na veel testen van verschillende steelpannen komt er wederom een oude bekende de hoek om kijken! Namelijk de steelpan uit dezelfde familie als de koekenpan hierboven: Signature steelpan 18 cm. Deze heeft een goed uitgebalanceerd oppervlakte zodat het stabiel op de kookplaat staat. Ook heeft de steelpan een anti aanbaklaag zodat er niks blijft vastkoeken in de bodem van de pan. Perfect dus! De sauspannen raken altijd snel uitverkocht, dus wees er als de kippen bij…

Bekijk alle steelpannen

Zwarte steelpan 18 cm

Een wokpan van 30 cm met deksel

Of je nou roerbakt of niet, een wok is een van de meest veelzijdige pannen voor in de keuken. Hij is perfect voor wokken, koken, smoren en stomen. Het is verreweg de beste pan om in te frituren; door de brede vorm en het grote volume past er gemakkelijk veel voedsel in met minimaal contact en oliegebruik, en is er vrijwel geen gevaar dat er hete olie op het fornuis terechtkomt.

Je hebt misschien ooit gehoord dat je ook prima kan wokken in een koekenpan. Dit is niet waar. Als je beiden tegelijk proeft, smaakt een roerbakgerecht uit een wok aanzienlijk beter dan uit een koekenpan, vanwege de vorm, het materiaal en de manier waarop de warmte wordt overgedragen (een wok heeft een veel bredere hitte oppervlak boven en rond het kookoppervlak, waardoor de bekende wok smaak ontstaat die onmogelijk te bereiken is met een platte koekenpan).

De beste goedkoopste: De goedkoopste deal moet dan toch wel de wokpan met deksel uit de Voglio serie komen van Satoshi. Voor deze prijs ga je geen betere wok vinden met deze opties en kwaliteit. 

De beste De buyer Wokpan uit plaatstaal. Is van professionele kwaliteit! De pannen hebben een eenvoudige, maar veel zeggende uitstraling; robuuste kwaliteit. Ook is de pan gecoat met bijenwas, dit zorgt voor een tijdelijke bescherming tegen oxidatie. Momenteel helaas uitverkocht. Een goed alternatief is een carbonstalen wok.

Bekijk alle wokpannen

Een uitgebreide pannenset

Ben jij liever in een keer compleet? Net zo gemakkelijk! Het scheelt namelijk een hoop aan uitzoek werk en, een complete pannenset heeft altijd hetzelfde design. Het oogt mooier dan je een design aan pannen hebt. Nog een voordeel bij een complete pannenset is dat je precies weet wat de pannen kunnen en aan extra functies hebben. Als je losse pannen koopt zijn er vaak verschillende soorten materialen en functies in het spel wat lastig onthouden is.

Een gevarieerde collectie pannen ziet er voor iedereen anders uit: Een gezin van vijf personen heeft meerdere of grotere pannen nodig. Terwijl een alleenstaande die zijn eerste appartement betrekt misschien zo weinig mogelijk potten en pannen nodig heeft om fatsoenlijke maaltijden te maken. Wie je ook bent, je wilt waarschijnlijk niet eindigen met ruimt verslindende pannen die je nooit zult gebruiken. De sleutel is dus een mix van soorten (pannen, koekenpannen, potten) en functionaliteiten (PFAS-vrije anti-aanbaklaag, vaatwasser geschikt, oven geschikt en cooldown handvatten) zonder te overdrijven - maar hoe die combinatie er precies uit moet zien, hangt af van jouw kookbehoeften: groot, klein of gemiddeld gezin? Vind je het leuk om te koken en doe je dit graag uitgebreid? Heb je vaak familie of vrienden over de vloer die mee-eten? Allemaal belangrijke punten.

Wij raden altijd het volgende aan: Kook je vaak voor één tot twee personen? Dan heb je misschien al wel genoeg aan een 4-delige pannenset met kookpannen, steelpan en een koekenpan bijvoorbeeld. Gasten over de vloer of houd je van uitgebreider koken? Neem dan een ruimere set. Een 8 of 9-delige pannenset is voor 80% van de huishoudens voldoende. Bij deze pannensets heb je genoeg pannen om fantastische gerechten klaar te maken. Toch niet voldoende? Er zijn natuurlijk ook grotere pannensets die goed van pas kunnen zijn. Ook zijn er pannensets die je zelf kan uitbreiden met losse pannen, eigenlijk stel je dus zo je eigen pannenset samen.

De beste keuze: De Ventura 8-delige pannenset! Een absolute must have als je van alle voordelen van goede pannen houdt die je helpen tijdens het koken en het kookresultaat verbeteren. Onder het motto: Maximaal resultaat met minimale inspanningen. De zwarte pannenset heeft een modern uiterlijk die helemaal in is op dit moment en zeker nog een tijd gaat zijn. Last but not least: De pannen zijn geschikt voor inductie koken en zijn 30% energiezuiniger dan traditionele pannen.

Bekijk alle pannensets.

Zwarte pannenset inductie

Ben je er, na het lezen van deze blog, nog niet helemaal uit welke pannen het beste bij jou passen? Mail naar info@cookandpan.nl voor vakkundig advies van onze experts! 

×