5 eenvoudige tips van Cook and Pan om je rommelige kruidenlade op te ruimen! 

Specerijen kunnen de smaak van wat je kookt onmiddellijk naar een heel nieuw niveau tillen. Het is dan ook geen wonder dat we er altijd een overvloed van in huis hebben. Het kan een uitdaging zijn om ze bij elkaar te houden en gemakkelijk terug te vinden, maar met een paar eenvoudige aanpassingen kan je ze gemakkelijk organiseren en jezelf klaarmaken voor succes.
Inventariseer je specerijen
Pak al je specerijen uit de kast, zelfs diegene die helemaal achteraan in je voorraadkast verstopt zitten. Leg ze allemaal op het aanrecht, of op een ander oppervlak waar je goed kunt zien wat je hebt. Dit is meestal de eerste stap in het organiseren van een ruimte, want het is echt belangrijk om echt te zien wat je hebt om te bepalen wat de beste oplossing is. Als je alle kruiden op een rijtje hebt, probeer ze dan per smaak te groeperen. We hebben vaak meerdere van dezelfde kruiden, dus deze stap is cruciaal om ze te ordenen.

5 manieren om jouw specerijen thuis te orderenen | Cook and Pan

Vind de houdbaarheidsdatum

We hebben allemaal wel eens snel en losjes met houdbaarheidsdata gespeeld; zoals die yoghurt die een week geleden is verlopen maar nog steeds goed ruikt en smaakt of dat blik bonen dat over de datum is maar nooit is geopend. Specerijen zijn een heel ander verhaal, in die zin dat sommige voedseldeskundigen geloven dat ze niet echt over datum gaan omdat ze gedroogd zijn. Ze verliezen echter wel wat van hun kracht en smaak na verloop van tijd, dus het is echt aan jou hoe lang je ze in huis wilt hebben. Een goede vuistregel is dat als je er meer dan een jaar niet mee hebt gekookt, het waarschijnlijk tijd is om het te laten gaan. Neem dus een paar minuten de tijd om uw verzameling door te nemen en gooi alle specerijen weg die er niet meer hoeven te zijn. Deze stap alleen al zal helpen om heel wat ruimte vrij te maken.

Hoelang blijven kruiden en specerijden goed Blog | Cook and Pan


Geef ze een thuis

Zodra u uw kruidenverzameling hebt samengesteld, moet je je bedenken waar al deze kruiden een plaats zullen krijgen. Het liefst ergens in de buurt waar je kookt, zodat je er makkelijk bij kunt. Maar deze plek zal echt afhangen van de ruimte die je beschikbaar hebt. De klassieke kruidenlade? Open schappen aan de muur? Een draaiplateau in jouw kast? Wees niet bang om andere keukenspullen te verplaatsen, zodat je een thuis kunt creëren waar al jouw specerijen samen kunnen leven.

Breng eenheid in de potten

Er is gewoon iets dat visueel aantrekkelijk is aan de eenheid van potjes. Helaas, tenzij je erg merkentrouw bent met jouw specerijen, heb je waarschijnlijk een mengelmoes van potjes, flesjes en zakjes waarin je jouw specerijen momenteel bewaart. Overweeg om je specerijen in bijpassende potjes te doen. Je kunt een potje gebruiken dat er speciaal voor is ontworpen, een mason jar, of eigenlijk elk potje dat bij uw keukeninrichting past. Probeer ervoor te zorgen dat het potje luchtdicht afgesloten is om de versheid te behouden. Het is ook belangrijk om op de opening te letten. Kies voor een shaker als je jouw specerijen strooit, maar als je meer van het lepeltje-per-lepeltje houdt, moet de bovenkant breed genoeg zijn om er een maatschepje in te doen. Of kies simpelweg voor een combinatie van beide!

Speceijerpotjes met labels Blog Cook and Pan

Etiket, etiket, etiket

Beschouw het etiket, net als een kers op de taart, als decoratief, maar absoluut noodzakelijke, finishing touch. Het helpt je niet alleen om de inhoud te identificeren, maar een duidelijke en consistente etiketteertechniek helpt ook om visuele rommel te verminderen. Etiketten kunnen zo eenvoudig zijn als het met de hand schrijven van de naam op afplaktape of zo mooi als een op maat gedrukt ontwerp. Net als bij elke andere ruimte die je in jouw huis wilt inrichten, gaat het erom wat werkt voor jou, jouw levensstijl en budget.

×