Wat is PFAS?

PFAS is een afkorting voor een familie van chemische stoffen die Poly- en perfluoralkylstoffen worden genoemd, deze stof wordt vaak gebruikt in kookpannen met een anti-aanbaklaag, ze worden gevreesd voor hun potentiële giftigheid die in verband wordt gebracht met kankersoorten en andere schadelijke effecten. De kans bestaat dat deze stof ook in jouw koekenpan met anti-kleeflaag aanwezig is. Koekenpannen met een giftige anti-kleeflaag zijn namelijk massaal geproduceerd en decennia verkocht door grote kookmerken.

Graag leggen wij je uit wat deze stof precies is, hoe dit is ontstaan en belangrijker nog: hoe je aanraking met deze gevaarlijke stof kan voorkomen.  

Koekenpan Jazz met veilige anti-aanbaklaag - Gezond kokenDe veilige koekenpan Jazz (pfas vrij) van Cook and Pan

Hoe is de giftige PFAS stof ontstaan?

Deze chemische stoffen zijn synthetisch en komen niet van nature in het milieu voor. Zij werden oorspronkelijk ontdekt in 1938, toen een chemicus die aan koelmiddelen werkte per ongeluk een glibberige, witte stof creëerde die later zou leiden tot de creatie van het merk Teflon voor anti-aanbakpannen en -potten. De kans dat je van Teflon hebt gehoord is aannemelijk, zij hebben velen (giftige) anti-aanbaklagen geproduceerd en aangebracht in koekenpannen en braadpannen van grote merken, bijvoorbeeld van Tefal.

Hoe is PFAS giftig?

PFAS-chemicaliën zijn wellicht het meest bekend door hun gebruik in anti-aanbak kookgerei. Het merk Teflon veroorzaakte een revolutie in deze producten. Het gebruik van PFAS is wijdverspreid over vele merken van kookgerei met een antiaanbaklaag.

Hierdoor hebben velen mensen – wereldwijd – en dus ook in Nederland pannen gekocht met deze schadelijke anti-aanbaklaag. Tijdens het koken kunnen deze chemische stoffen vrijkomen en in jouw gerecht belanden. Je krijgt deze stof ongemerkt binnen tijdens het diner met je geliefden. Iets waar je liever niet aan wil denken, toch is het belangrijk om bij stil te staan.

Gezondheidsdeskundigen maken zich namelijk zorgen over deze hardnekkige chemische stoffen die twee kenmerken vertonen: De stoffen zijn bio accumulatief, wat betekent dat zij zich in levend weefsel ophopen, en zijn giftig, wat betekent dat zij levende organismen schaden zoals mensen, dieren en planten.

De Amerikaanse overheid heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan en wat bleek: de giftige stof PFAS en PFOS wat in de anti-aanbaklaag van kookpannen zit, was aanwezig bij meer dan 98% (!) van de Amerikanen! Grote en talrijke studies bij sterk blootgestelde bevolkingsgroepen hebben deze stoffen in verband gebracht met gezondheidseffecten, waaronder dikkedarmontsteking (ulceratieve colitis), een gediagnosticeerd hoog cholesterolgehalte, schildklieraandoeningen, zaadbalkanker, nierkanker, en door zwangerschap veroorzaakte hoge bloeddruk. Tijd voor verandering dus, en die is er!

Pannen vrij van PFAS

Gelukkig is er een oplossing! Pannen zonder een giftige anti-aanbaklaag waardoor je op een veilige manier kan koken. Ook zijn deze pannen goed recyclebaar en schaad je hiermee niet het milieu. Alle pannen van Cook and Pan zijn voorzien van een keramische anti-aanbaklaag die gegarandeerd 100% vrij is van PFAS. Je kan dus genieten van de handige pluspunten die een kwalitatieve anti-aanbaklaag met zich meebrengt zonder zorgen te maken over giftige stoffen in je eten!

Wat is PFAS, PFOAS en Teflon? Kook altijd met een veilige anti aanbaklaag. Lees gauw waarom!

Bij Cook and Pan schaf je een duurzame en gezonde koekenpan, wokpan of braadpan aan voor dezelfde prijs als een pan met een giftige anti-kleeflaag. Dan is de keuze snel gemaakt, kies gezond!

Mocht je vragen hebben over verschillende anti-aanbaklagen of wil je gewoon even gedag zeggen? Dat kan via info@cookandpan.nl

×